Innowacyjna metoda krojenia cebuli. "Przez całe moje życie robiłam to nieprawidłowo"

W naszych kuchniach cebula jest powszechnym składnikiem wielu potraw i nie bez powodu. Ten uniwersalny dodatek do dań posiada właściwości antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu oraz działa przeciwnowotworowo. Niemniej jednak, jej krojenie często stanowi poważne wyzwanie. Czy istnieje jakikolwiek sposób na ułatwienie sobie tego zadania?

Korzystamy z cebuli niemal codziennie, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem wielu przepisów. Gotujemy ją, smażymy, pieczemy i niektórzy z nas nawet jedzą na surowo. Niestety proces krojenia cebuli może być kłopotliwy i często kończy się łzami. Na szczęście, istnieją techniki, które mogą przekształcić ten proces w przyjemność. Jedną z nich pokazała użytkowniczka TikToka, Lyndsey.

Lyndsey zaprezentowała swój unikalny sposób na krojenie cebuli w filmie, który opublikowała na TikToku. Jej metoda wydaje się tak prosta, że wywołała wiele entuzjastycznych reakcji obserwatorów. W komentarzach pojawiły się takie opinie jak: „To jest genialne”; „Przez całe moje życie robiłam to nieprawidłowo”; „To rozwiązało wszystkie moje problemy”.

Jak sprawić, że krojenie cebuli stanie się proste?

Przy krojeniu cebuli najpierw oczywiście trzeba ją obrać. Następnie należy ją odwrócić tak, aby koniec z korzeniem znajdował się na górze. Potem, używając ostrego noża, należy pokroić ją wokół twardego środka, pozostawiając go nietkniętym. Lyndsey sugeruje, aby „dosłownie wycinać segmenty tak jak w pomarańczy”. Ostatnim krokiem jest przekręcenie cebuli i poszatkowanie jej, trzymając przy twardym środku. Dzięki temu cebula nie będzie się rozwarstwiać i jej krojenie stanie się znacznie łatwiejsze.

Jak pokroić cebulę bez płaczu?

Jednym ze sprawdzonych trików na krojenie cebuli bez łez jest schłodzenie jej przed samym procesem. Wystarczy włożyć ją do zamrażarki na około 30 minut i jeśli będzie dostatecznie zimna, podczas krojenia nie spowoduje podrażnienia oczu. Równie istotne jest użycie ostrego noża do krojenia cebuli. Pozwoli nam to na przekrojenie warstw, zamiast miażdżenia ich włókien, co zminimalizuje ilość uwalnianych enzymów podrażniających oczy. Warto także pamiętać o moczeniu noża w wodzie co jakiś czas, aby neutralizować wydzielany gaz.