Główne wady i zalety suszonych owoców

Po suszone owoce częściej sięga się w okresie jesienno-zimowym ze względu na kaloryczność jaką zawierają. Dla jednych ta słodka przekąska stanowi źródło mikroelementów i witamin.

Dla innych to jedynie ogromna ilość cukru w małym owocu. Biorąc pod uwagę tryb życia, każdy musi się zastanowić czy warto sięgać po suszone owoce.

Zalety spożywania suszonych owoców:

  1. Źródło wartości mineralnych

Suszone owoce zawierają w sobie błonnik i składniki odżywcze, szczególnie wit. C, potas, miedź i mangan. Suszone figi mają w sobie dużo wapnia i fosforu, suszone morele (o których więcej przeczytasz tutaj: https://www.keto.pl/suszone-morele-dla-podniebienia-dla-zdrowia-dla-urody/) są bogate w prowitaminę A, a najwięcej błonnika można znaleźć w suszonych jabłkach i rodzynkach. Dodatkowy zastrzyk składników odżywczych jest bardzo dobry dla organizmu, szczególnie zimową porą.

  1. Znacznie lepsze jak słodycze

Wszystkie bakalie w umiarkowanych ilościach są świetnym zamiennikiem słodkich przekąsek, na które co jakiś czas każdy ma ochotę.

  1. Szerokie zastosowanie w kuchni

Szusze można także stosować w kuchni jako dodatek do deserów i wypieków. Zimą nadają się na kompoty. Stanowią zamiennik cukru, np. zalane wrzątkiem i zblendowane figi lub daktyle.

  1. Korzystny wpływ na zdrowie

Regularne i odpowiednie spożywanie owoców suszonych wpływa na zmniejszanie się poziomu złego cholesterolu we krwi, co ogranicza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki lepszemu adaptowaniu wapnia mogą także zwiększać gęstość kości i zapobiegać osteoporozie.

  1. Szybkie źródło energii

To doskonała przekąska dla osób aktywnych fizycznie. Zapewniają energię i węglowodany potrzebne do intensywnych ćwiczeń. Są lepszym suplementem dla osób, które w zdrowy sposób chcą zwiększyć swoją masę ciała.

Wady stosowania suszonych owoców:

  1. Produkt dość kaloryczny

Spożycie za dużej ilości może skutkować dostarczeniem organizmowi nadmiernych kalorii, co wpływa na zwiększenie masy ciała. Suszone owoce zawierają dużo cukrów, a brak umiaru niesie za sobą konsekwencje.

  1. Brak uczucia sytości

Suszone owoce nie zapewniają długiego uczucia sytości. W miarę spożywania może okazać się, że za jednym razem zje się nieświadomie dużą ilość.

  1. Wzbogacane słodzikami i olejami

Bakalie dostępne w łatwy sposób – czyli w marketach – często są dosładzane lub zawierają w sobie olej roślinny, co wpływa na zwiększenie ich kaloryczności. Owoce suszone często są konserwowane przy użyciu dwutlenku siarki (E220), który zapewnia odpowiedni wygląd i trwałość produktu. Związek ten może powodować nudności, bóle i zawroty głowy, a także inne reakcje alergiczne.