Wpływ wyższego spożycia owoców i warzyw na zmniejszenie ryzyka nowotworów – najnowsze badania naukowe

Stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa ma potencjał do zmniejszenia szans na rozwinięcie się raka, ale nie aż tak znacząco, jak przypuszczano wcześniej. Takie wnioski wynikają z badań ostatnio opublikowanych w „Journal of National Cancer Institute”.

Dr Paolo Boffetta z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wspólnie z zespołem naukowców dokonał analizy danych pochodzących z EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Badania te wykazały, że jednostki, które zdecydowały się na podniesienie swojego dziennego spożycia warzyw i owoców o około 200 gramów, mogą spodziewać się obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwory o 3-4% – to mniej niż przewidywano pierwotnie.

„W poprzednich latach byliśmy przekonani, że spożywanie dużej ilości owoców i warzyw ma istotne znaczenie dla redukcji ryzyka raka”, mówi Dr Boffetta. „Jednak wiele badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich 10 czy 15 lat nie potwierdza tej tezy” – dodaje.

Dr Boffetta zaznacza, że spożywanie owoców i warzyw na co dzień jest korzystne dla zdrowia z wielu innych powodów, m.in. ze względu na redukcję ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Możliwe jednak, że tylko niektóre z owoców i warzyw posiadają właściwości chroniące przed rakiem – sugeruje Dr Boffetta. Jako przykład podaje likopen, składnik występujący w pomidorach, którego pozytywny wpływ na zdrowie został udowodniony w kontekście nowotworów przewodu pokarmowego i raka prostaty.