Delikates z głębin oceanu – przegrzebki, ich korzyści zdrowotne oraz sposób przygotowania

Przegrzebki, zwane także małżami świętego Jakuba lub muszlami pielgrzyma, są smakowitym rarytasem serwowanym na stołach w różnych zakątkach naszej planety. Wchodzą w skład zdrowej diety, dostarczając organizmowi szereg niezbędnych składników odżywczych. Zastanawiasz się jakie właściwości oferują przegrzebki, gdzie możesz je nabyć i jak przygotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Przegrzebki to delikatny przysmak z rodziny owoców morza. Są one naturalnie występujące na terenie północno-wschodniego Atlantyku. Są one łowione od Norwegii aż po Afrykę Północną. Możemy je spotkać zarówno w płytkich jak i głębokich akwenach, gdzie zamieszkują dno oceanu. Małże świętego Jakuba osiągają typowo od 10 do 15 centymetrów długości. Ich jadalna część składa się z białego mięśnia oraz czerwonego mleczu, zwany koralem, który jest schowany w cienkiej muszli. Góra muszli jest płaska i ma czerwonobrązową barwę, natomiast dolna część jest wypukła, wygięta i ma jasnobrązowy lub jasnokremowy kolor z zygzakowatymi liniami. Obydwie części muszli są podłączone za pomocą zawiasu i dwóch zaworów. Przegrzebki wyróżniają się na tle innych mięczaków tym, że są one zdolne do poruszania się, pływają bardzo szybko dzięki energicznemu otwieraniu i zamykaniu muszli.

Warto zwrócić uwagę, że muszle św. Jakuba są symbolem prowadzącym pielgrzymów Drogą Świętego Jakuba (Camino de Santiago) do katedry w Santiago de Compostela, znajdującej się w północno-zachodniej części Hiszpanii. Pielgrzymi zabierają muszle jako pamiątkę i jednocześnie dowód pokonanej trasy. Przegrzebki znalazły swoje miejsce również w sztuce – muszlę przegrzebka zwyczajnego (Pecten maximus) uwiecznił Sandro Botticelli na obrazie „Narodziny Wenus”. W Europie Środkowej małże św. Jakuba są symbolem płodności.

Przegrzebki są bogatym źródłem składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Są niskokaloryczne – 100 g produktu zawiera tylko 89 kcal. Dostarczają also 15,8 g białka, 0,89g tłuszczy (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe 0,13 g/ 100 g) oraz 2,68g węglowodanów. Przegrzebki są też bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), witaminy A oraz minerałów takich jak: wapń, żelazo, potas, cynk, selen i sód.

Te wyjątkowe owoce morza są pełne egzogennych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować. Dzięki temu mogą zastąpić mięso w naszej diecie. Przegrzebki mają wiele prozdrowotnych właściwości. Zawierają łatwo przyswajalne białko, które warto włączyć do codziennej diety. Dzięki obecności cennych składników przegrzebki mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Wzmocnią także Twój organizm.

Witaminy i minerały zawarte w przegrzebkach wspierają pracę wielu układów organizmu, takich jak układ nerwowy, pokarmowy czy krwionośny. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są obecne w przegrzebkach, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Przegrzebki mogą chronić przed miażdżycą i udarem mózgu, gdyż wpływają na obniżenie stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Zalecane są także w profilaktyce chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Przegrzebki mają pozytywny wpływ na metabolizm, skórę, włosy i paznokcie. Nie ma wątpliwości, że są one prawdziwym skarbem oceanu!