Poradnik doboru trunków: Jak idealnie zestawić wino z mięsem?

Coraz częściej Polacy wybierają wino jako dodatek do posiłków, zastępując nim mocniejsze alkohole. Trend ten zaobserwowano kilka lat temu i od tamtej pory jego popularność nieustannie rośnie. Wybór odpowiedniego wina do jedzenia jest kluczowy, ponieważ potrafi ono podkreślić i wzbogacić smak serwowanych dań.

Niestety, dla niektórych osób doboru odpowiedniego wina do dania może stanowić pewne wyzwanie. Dlatego stworzyliśmy ten poradnik, który pomoże Ci zrozumieć, jakie wino najlepiej pasuje do mięsa. Z jego pomocą szybko przekształcisz się w prawdziwego miłośnika i znawcę tego szlachetnego trunku!

Przed podjęciem decyzji o wyborze konkretnego rodzaju wina – białego czy czerwonego – warto zapewnić sobie, że sięgamy po produkt wysokiej jakości. Dlaczego? Ponieważ dobra butelka wina na kolację to prawdziwy rarytas – potęguje smak posiłku, podkreśla jego aromat i ułatwia trawienie. Nie zapominaj, że wykwintne danie zasługuje na kieliszek najwyższego gatunku trunku! Aby to zapewnić, dobrze jest znać różne odmiany win, ich specyfikę, a także wybory polecane przez ekspertów. To znacząco ułatwi Ci zakup idealnego alkoholu.

Wina tanie, za kilkanaście złotych, są zazwyczaj niskiej jakości i nie mają wiele wspólnego ze szlachetnym trunkiem, oprócz szklanej butelki i koloru. Przy wyborze wina warto przestrzegać pewnej zasady – wino powinno kontrastować z potrawą. Innymi słowy, do lekkich dań należy wybierać lekkie wina, natomiast do ciężkich – ciężkie.

Białe wino o kwaśnej lub wytrawnej nucie często podaje się jako aperitif przed głównym posiłkiem. Sprawdza się doskonale do przystawek, takich jak sery. Półwytrawne białe wina idealnie harmonizują z białym mięsem, rybami, kurczakiem, cielęciną czy indykiem. Wskazane jest także dodanie do dań z mięsem grzybów, które doskonale komponują się z jasnym winem.

Z kolei czerwone wino to doskonały towarzysz ciężkich tłustych dań. Idealnie pasuje do dziczyzny i czerwonego mięsa, jak wołowina. Podobnie jak białe, czerwone wina można podzielić na lżejsze i mocniejsze. Pierwsze z nich, o owocowym smaku, produkowane są z młodych winogron i świetnie komponują się z lekkostrawnym czerwonym mięsem, wędlinami, a także niektórymi rybami. Drugie – wytrawne – to idealny dodatek do krwistych steków czy gulaszu z dziczyzny.