Dieta termiczna jako sposób na zdrowe ciało i umysł w zimne miesiące

Podczas chłodnych dni, kiedy temperatura za oknem spada, nasza motywacja do utrzymania zdrowych nawyków żywieniowych często maleje. Zastanawiamy się, jak utrzymać idealną sylwetkę bez odczuwania zimna? Rozwiązaniem może być odpowiednio dobrana dieta termiczna, która nie tylko pomoże nam zachować ciepło w jesienne i zimowe dni, ale także wzmocni naszą odporność i ułatwi utrzymanie zdrowego ciała.

Z punktu widzenia chińskiej filozofii, możemy podzielić wszystkie produkty spożywcze na dwa typy, różniące się między sobą charakterystykami energetycznymi – nie chodzi tu jednak o kaloryczność tych produktów. Mówimy tutaj o podziale na produkty, które działają rozgrzewająco na nasz organizm i te, które go ochładzają. Kiedy nadchodzi zima, nasz organizm musi wydać więcej energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury. Dlatego właśnie w tych okresach powinniśmy skupić się na spożywaniu produktów o działaniu rozgrzewającym.

Do takich produktów zaliczyć możemy m.in. soję i warzywa strączkowe takie jak fasola, soczewica czy groch. Doskonałym wyborem są także kasze, szczególnie gryczana i jaglana, suszone owoce, orzechy, pestki oraz olej lniany. Z drugiej strony, należy unikać produktów chłodzących nasz organizm. Wśród nich znajdują się cytrusy, nabiał (w szczególności jogurty z dodatkiem cukru), surowe owoce i warzywa oraz produkty na bazie białej mąki spożywane na zimno.